El president de la Generalitat Artur Mas convoca eleccions al Parlament de Catalunya el 27S

0
924
signatura-moment
Foto Gencat

Pocs minuts passaven de les 9 del vespre, quan el President de la Generalitat Artur Mas ha signat el decret de convocatòria d’eleccions al Parlament de Catalunya pel proper 27 de setembre.
Unes eleccions al Parlament de Catalunya que poden marcar definitivament el futur de Catalunya.
En el seu parlament posterior Mas ha demanat que es respecti la decisió dels ciutadans.
Una convocatòria que te diferents visions, per una part les forces polítiques partidàries de la independència de Catalunya, aquestes formacions les marquen com a eleccions amb caràcter plebiscitari, caràcter que li treuen aquelles formacions no partidàries de la secessió de Catalunya i les emmarquen com unes eleccions al Parlament de Catalunya ni mes ni menys.
De fet, davant un possible recurs del govern central al decret de convocatori aquest no es fa cap referencia al caràcter plebiscitari de les eleccions.

Decret de convocatòria d’eleccions:

ARTICLES DEL DECRET
Decret 174/2015 de 3 d’agost de convocatòria d’eleccions al Parlament de Catalunya i de la seva dissolució que firma el president de la Generalitat d’acord amb el marc legal vigent

Article 1
Es convoquen eleccions al Parlament de Catalunya, que tindran lloc el dia 27 de setembre de 2015

Article 2
Queda dissolt el Parlament de Catalunya escollit el dia 25 de novembre de 2012.

Article 3
Les circumscripcions electorals de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona escolliran, respectivament, 85,17,15,i 18 diputats.

Article 4
La campanya electoral durarà 15 dies, començarà a les cero hores del dia 11 de setembre de 2015 i acabarà a les vint-i-quatre hores del dia 25 de setembre de 2015.

 

Aquesta a sigut la declaració del President de la Generalitat minuts després de la signatura del decret d’eleccions.
Benvolgudes i benvolguts compatriotes,

Acabo de signar el decret de convocatòria de les properes eleccions al Parlament de Catalunya, que tindran lloc el diumenge 27 de setembre. Una convocatòria seguint el marc legal vigent, semblant a totes les que s’han fet fins a dia d’avui pel que fa a la forma. Tanmateix, tots sabem que aquestes eleccions seran molt diferents pel que fa al fons.

En circumstàncies normals, aquestes eleccions s’haurien d’haver fet a finals de l’any vinent. Catalunya, però, no viu en condicions normals. Quan una majoria molt clara i rotunda d’un país vol exercir el seu dret a decidir, democràticament i pacíficament, i se li nega constantment aquest dret, impedint el diàleg i la negociació, i per tant l’acord i el pacte, significa que estem davant d’una situació excepcional, que requereix decisions també excepcionals. Respondre i donar sortida a aquest anhel democràtic és el que fonamenta i justifica aquesta convocatòria d’eleccions anticipades al Parlament.

Ara farà dos anys vaig deixar escrit en un debat de política general que estava disposat a fer ús de la facultat legal que em pertoca d’avançar les eleccions si l’Estat pretenia silenciar la veu i el vot del poble de Catalunya. Volíem una consulta sobre el nostre futur polític, i la volíem legal i acordada. La negativa total del Govern espanyol fins i tot a parlar-ne precipita ara la decisió anunciada des de fa temps.

Com a President de Catalunya faig una crida a què responsablement totes les forces i coalicions polítiques presentin les seves propostes i els seus projectes per al futur d’aquest país. Totes les propostes, mentre respectin els drets humans, són legítimes en democràcia i són només els ciutadans lliures amb el seu vot els que poden fer-les possibles. La meva crida és a respectar, tots, el que els ciutadans decideixin, i a assumir el compromís de trobar les vies polítiques i legals per implementar el mandat democràtic de les urnes.

En les properes setmanes el món ens tornarà a observar. Siguem-ne conscients i tornem a oferir la nostra millor cara. Fem de la legítima confrontació de propostes un gran exercici de diàleg.

Som un país plural i divers. Som un país amb una història mil•lenària, fruit del treball de dones i homes que generació rere generació han construït Catalunya i l’han estimada. Som un país fet per persones d’orígens, parles i creences diferents, que han vist en aquesta terra l’oportunitat de créixer, desenvolupar-se i de donar un futur als seus fills i als seus néts. Som una nació mil•lenària que té dret a decidir el seu futur, som una nació de persones lliures que ens hem guanyat el dret a decidir com volem ser i com volem governar-nos. Contraposem models, defensem-los apassionadament; fem del civisme i el respecte a l’opinió de l’altre la característica de la nostra democràcia; fem de la convivència en la diferència, un actiu; de la pluralitat i el respecte, virtut; i del dret a somniar i fer possible el futur que volem, un horitzó d’esperança per construir un país millor. Una vida millor per a cadascun de nosaltres.

Penso, humilment, que podem fer del proper 27 de setembre una data assenyalada en la nostra història. La democràcia és ara la protagonista. Les urnes, els vots i la decisió lliure, els instruments. Un futur fet de democràcia, justícia i llibertat, n’és l’horitzó. Assumim cadascun de nosaltres la responsabilitat i el protagonisme que el moment demana i fem-nos-en dignes.

Visca Catalunya!

Publicitat

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.