La reforma local vista per Ismael Àlvarez alcalde de Pallejà

0
1516
Ismael Álvarez Alcalde de Pallejà. Foto: Aj Pallejà

Els motius que amaga la LRSAL

Ismael Álvarez Alcalde de Pallejà. Foto: Aj Pallejà
Ismael Álvarez Alcalde de Pallejà.
Foto: Aj Pallejà
Més enllà de les mesures que proposa i dels entrebancs que ha de provocar a l’administració local, un no pot deixar de preguntar-se quin és el veritable objectiu d’aquesta Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local que promou el govern de Madrid. Per què som els ajuntaments els que necessitem d’una legislació específica que fiscalitzi la nostra autonomia? Quin motiu porta al govern a titllar l’administració local amb el propi enunciat de la llei com a ens necessitat d’una racionalització? Si els consistoris suposem un 13% del total de la despesa pública i un 4,1% del deute públic i en aquests mateixos indicadors l’Estat provoca el 53% de la despesa i el 65,9%, per què se’ns assenyala amb el dit d’una legislació que de manera perversa sembla situar-nos com a màxim responsables dels desequilibris econòmics de l’administració?

La única resposta a totes aquestes preguntes que em ve al cap i que trobo plausible és: perquè sembla el més senzill. En un moment de crisi econòmica i de malestar social en el que se’ns exigeix als representants públics una certa capacitat d’autocrítica, el govern del PP torna a fugir d’estudi. És més senzill un cop més apuntar cap a una altra banda, lluny de les pròpies responsabilitats, per a trobar culpables.

El més sagnant en tot cas de tota la qüestió és que aquest intent de desviar l’atenció sobre les responsabilitats de l’administració pública en el seu conjunt afectarà directament a la ciutadania. Ja no es tracta d’una qüestió de repartiment de competències o de l’autonomia dels municipis. Qui veritablement patirà la LRSAL seran els ciutadans i ciutadanes a través de la pèrdua de serveis que, en un moment com aquest, els hi són especialment importants.

Per sobre de qualsevol altre consideració el que el govern espanyol sembla que no ha volgut tenir en compta són els efectes últims de les seves decisions sobre aquells als que governa. Ja estem acostumats en aquesta mateixa línia de treball més enllà de les persones, a veure com, per exemple, realitzen lectures econòmiques fonamentades en dades en les que no es tenen en comptes les xifres de l’atur. Malauradament i tot i el que pugui semblar per la seva manera d’actuar, darrera de les decisions d’aquest govern no hi ha una xifra, es troben centenars de milers de ciutadans que es veuen afectats en primera persona.

Publicitat

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.