L’AMB declara episodi de contaminació per PM10

S'incrementen els nivells de contaminació per PM10 i es passa d'avís preventiu a episodi

0
440

Avui, dissabte 25 de gener del 2019, s’han tornat a incrementar els nivells de contaminació atmosfèrica per partícules (PM10), i s’ha passat d’avís preventiu a episodi de contaminació, a causa de la mateixa intrusió de pols africana portada pel temporal, que el 23 de gener ja va provocar l’activació de la fase d’avís preventiu. En aquest sentit, activa el seu protocol d’actuació per als episodis ambientals d’elevada contaminació atmosfèrica.

Fins avui, es mantenia la Fase d’Avís preventiu per partícules, que es posa en marxa quan més d’una estació de la XVPCA a l’àrea metropolitana supera el valor de 50 μg/m³ diaris de PM en més d’una estació i la previsió a 24 hores no indica una millora en els nivells. En aquesta ocasió, el dia 23 de gener els nivells es superaven en 2 estacions de la XVPCA i s’ampliava la situació d’avís preventiu a tot el territori català.

Avui, 25 de gener, s’ha activat la fase d’Episodi de Contaminació perquè la mitjana diària dels nivells de PM10 durant el dia d’ahir, 24 de gener, ha estat superior al valor de 80 μg/m³ en més d’una estació, i la previsió a 24 hores indica que els nivells de PM10 es mantindran elevats, i que durant el dia d’avui es podria superar el valor diari de 50 μg/m3.

En aquest sentit, l’AMB emprèn mesures en les seves obres, activitats i en educació ambiental i notifica la situació oferint consells i recomanacions a la ciutadania, empreses i ajuntaments metropolitans:

En l’àmbit de les obres, es recomana, en la mesura del possible:

o Aturar les activitats pulverulentes de les obres
o En cas d’obres de enderroc o de moviment de terres, tapar correctament mitjançant lones protectores els vehicles i material d’obra que puguin generar pols
o Incrementar l’aplicació de les mesures obligatòries de reg (amb aigua freàtica o reutilitzable sempre que sigui possible) i netejar en l’àmbit de les obres.

Pel que fa a les activitats econòmiques industrials que tinguin focus emissors a l’atmosfera, es recomana:

o Posar en marxa les mesures descrites als Plans d’acció individuals per a la fase d’episodi per PM10 i mantenir les mesures activades divendres per a la fase d’avís preventiu per NO2.
o En cas de no tenir-los, s’apliquen les mesures definides per a la indústria al Pla d’actuació per a la millora de la qualitat de l’aire PAMQA 2020: no realitzar processos com arrencades i posades a punt que no siguin imprescindibles i es puguin endarrerir.
o Incrementar el control de les activitats industrials.

En l’àmbit de la mobilitat, es recomana:

o Realitzar els trajectes a peu o amb bicicleta escollint carrers poc freqüentats pel trànsit.
o Utilitzar el transport públic.
o Reduir els desplaçaments amb vehicle privat (si és possible, treballar a distància, variar l’horari de feina a canvi de viatjar amb transport públic, treballar en un altre lloc de l’empresa, més a prop de casa…)
o Utilitzar el cotxe compartit
o Realitzar una conducció eficient (arrencada suau, reduir la velocitat, utilitzar el fre motor, evitar accelerades i frenades brusques, etc.)
o En el cas de disposar de diferents vehicles, utilitzar el que tingui les emissions més baixes.

En l’àmbit de la climatització, es recomana:

o Regulació de la climatització de les llars: a l’estiu pujar la temperatura del termòstat de la llar i a l’hivern baixar-la.

Font: Àrea Metropolitna de Barcelona

-Publicitat-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.