Bombers demanem precaució amb la baixada de les temperatures

Amb la baixada de les temperatures, i l'augment d'ús d'aparells elèctrics i de calefacció, els Bombers de la Generalitat demanem extremar les precaucions a la llar

0
1813

Aquest any, marcat per la crisi sanitària i per un confinament estricte que ens va tenir tancats a casa durant setmanes, els serveis per incendis en edificis s’han reduït lleugerament respecte als anys anteriors, però de l’exercici 2020 encara ens en queda un mes i som a les portes d’una nova baixada de temperatures. És de preveure que moltes famílies decidiran encendre les llars de foc o engegar estufes, radiadors, calefactors i altres dispositius per compensar la temperatura ambiental.

Tot i aquest lleuger descens, les xifres de serveis per incendis en habitatges continuen sent altes. I és per això que, amb la proximitat de l’hivern, des dels Bombers de la Generalitat volen posar en relleu com són d’importants els consells bàsics de prevenció i d’autoprotecció a la població per evitar incendis a la llar.

En aquest sentit també volen posar èmfasi en la conveniència d’instal·lar detectors de fum. El fum és el principal perill per a les persones en un incendi. Els detectors de fum són dispositius electrònics que en cas que hi hagi fum a la zona on estan instal·lats emeten una alarma acústica que avisa els ocupants de la llar en una etapa molt inicial de l’incendi, fet que permet a la persona actuar per evitar que el foc es desenvolupi. I, si és necessari, evacuar el pis en condicions segures, tancant totes les portes, i avisar els Bombers el més ràpidament possible. Un detector de fum és econòmic, fàcil d’instal·lar, segur i, a més, pot salvar vides. Des de Bombers de la Generalitat han fet aquest vídeo on expliquen com es’han de col·locar perquè siguin eficients, el qual està disponible a l’enllaç: bit.ly/394G6eC

D’altra banda, i malgrat totes les precaucions i mesures preventives que es puguin prendre, Bombers són conscients que també han de posar l’èmfasi en les mesures d’autoprotecció quan ens trobem en un incendi a casa nostra o a un pis del nostre bloc. La nostra actuació pot ser clau a l’hora de salvar vides i de facilitar les tasques d’extinció dels Bombers de la Generalitat. En aquest sentit volen insistir de nou en la importància que, en cas d’incendi, cal tancar portes i finestres i no sortir a l’escala. El més segur, quan l’incendi és en un pis de les plantes inferior, és quedar-se a casa i no obrir la porta.  En cas de tenir l’incendi a casa, també és molt important tancar portes i finestres i confinar l’incendi en una habitació, cuina o menjador. Així, evitarem que el foc i el fum propaguin lliurement.

El 2020 en xifres

Fins a 30 de novembre d’enguany, els Bombers ja han treballat en 3.710 serveis per incendis en edificis. Amb l’arribada del fred, òbviament treballen en més incendis a la llar; el passat mes de novembre en van fer 349 i és de preveure que la xifra es mantindrà o fins i tot s’incrementarà fins al 31 de desembre, i més si continua aquesta tendència a la baixa de les temperatures. I encara no hem acabat la tardor.

I des de fa temps que ho venen repetint: aproximadament un 20% dels incendis que afecten edificis tenen l’origen en xemeneies o altres sistemes de calefacció. És per això que també volen posar èmfasi en la importància de fer una bona instal·lació i revisions per part de professionals, i netejar, mantenir i fer un bon ús de les llars de foc per evitar incendis. Prendre mesures preventives, com ara allunyar materials inflamables (roba, plàstics, fustes, cartró…), col·locar una pantalla mataguspires, si no apaguem la xemeneia quan marxem de casa, o tenir ventilació a l’estança, poden evitar ensurts.

ANY 2016 ANY 2017 ANY 2018 ANY 2019
Baix Llobregat 497 Baix Llobregat 526 Baix Llobregat 468 Baix Llobregat 488


Col·laboració amb la Diputació de Barcelona

La campanya “Seguretat a la Llar” està pensada i coordinada pel Servei de Prevenció de la Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments (DGPEIS). Enguany, el Servei ha coordinat la distribució de 20.000 exemplars de la nova edició, impresa amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona, d’un fulletó de prevenció a la llar adreçat a la gent gran. La distribució, de forma capil·lar, s’ha iniciat a les Regions d’Emergències Centre, amb 2.000 fulletons, i a les Regions Metropolitanes Nord i Sud, amb 9.000 exemplars cadascuna. Des de les Regions, els fulletons s’han distribuït als parcs de Bombers, que ho repartiran en espais públics dels municipis, com ara ajuntaments, consells comarcals, biblioteques, casals, centres cívics, etc.

Divulgació dels consells a la població: Internet, Youtube, Twitter i Instagram

La DGPEIS disposa del web, interior.gencat.cat/seguretatalallar, que continua sent la porta d’entrada dels ciutadans a la prevenció i el lloc on es poden consultar tots els consells de seguretat i prevenció. A més, aquests consells van sovint acompanyats de vídeos explicatius i pràctics.

Publicitat

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.