El curs escolar comença amb mobilitzacions de vaga, convocades pel Sindicat d’estudiants.
Els sindicats d’estudiants ha convocat tres dies de vaga estudiantil els propers dies 16,17,i 18 de setembre i preveu mobilitzacions el dia 17 a les 12 del migdia a la Plaça Universitat de Barcelona.
Pel sindicat d’estudiants “El curs escolar 2020-2021 s’inicia enmig del caos i sense un pla efectiu que garanteixi el nostre dret a una educació pública presencial, de qualitat i amb aules segures. Tot i que Catalunya és una de les comunitats més afectades per la pandèmia i el nombre de contagis no deixa de créixer, el Govern no ha posat en marxa cap pla seriós, mentre que el Ministeri d’Educació s’ha creuat directament de braços davant d’aquesta situació.”
També recriminen que han hagut “d’aguantar durant mesos una repugnant campanya acusant el jovent dels rebrots” i que “ara se’ns llança a les aules sense cap garantia, en plena expansió de la pandèmia. Una situació que qüestiona el dret a l’educació per a milers i milers d’estudiants de famílies humils i posa en perill la nostra salut i la dels nostres. Això és inacceptable!”
En el comunicat publicat pel sindicat, acusen al conseller d’ensenyament Josep Bargalló i la Consellera de Salut, Alba Vergés de mentiders ja que segons el sindicat ambdós van anunciar “el 25 d’agost la tornada a classe el 14 de setembre amb “mesures de seguretat extraordinàries“”
El sindicat d’estudiants fa una crida i a no quedar-se de braços creuats “mentre el nostre futur i el nostre dret a l’estudi estan en joc.”
I detallen les seves reivindicacions en set punts.
1. Inversió del 7% del PIB en l’ensenyament públic. Aprovació d’una partida de 100.000 milions d’euros -la mateixa quantitat que s’ha lliurat a les grans empreses i bancs de l’Ibex35- per a rescatar l’educació pública. Si hi ha diners per als bancs, ha d’haver-ne per a l’ensenyament públic.
- Educació presencial! Tots i totes hem de tornar a les aules en condicions dignes i de seguretat: reducció de les ràtios a 15 alumnes per aula. Posada en marxa d’un pla de construcció de centres educatius públics i habilitació d’edificis i espais per a garantir aquestes mesures.
- Contractació de 165.000 professors a nivell estatal i 44.000 a Catalunya, que segons les dades dels sindicats són els necessaris per afrontar aquest curs garantint una atenció més individualitzada (un 33% més).
- Contractació de personal sanitari, professionals de la psicologia, treballadors dels menjadors i de neteja en tots els centres educatius públics. En defensa de tots els llocs de treball incorporant-los a les plantilles públiques amb tots els drets laborals.5. Provisió de màscares, guants, gels desinfectants… i tots els materials sanitaris necessaris en els centres educatius.
- Fi de la bretxa digital. Repartiment massiu de dispositius digitals, així com cursos de formació digital gratuïts per a professorat, famílies i alumnat.
- Permisos retribuïts als nostres pares i mares per assegurar la conciliació familiar.