Informació sobre el coronavirus

Comunicat sobre el protocol d'actuació a Catalunya davant el nou coronavirus

0
1432
Foto: Dep de Salut Pública

El Departament de Salut, a través de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT), ha consensuat el protocol d’actuació a Catalunya davant de casos sospitosos del nou coronavirus (2019-nCoV). Dirigit als professionals sanitaris, aquest procediment a seguir es basa en l’evidència científica, segueix les directrius de la Organització Mundial de la Salut (OMS) -en coordinació amb el Ministeri de Sanitat i la Xarxa de Vigilància Epidemiològica Europea- i està obert a noves actualitzacions a mesura que hi hagi noves evidències sobre aquesta malaltia.

Actualment es considera que l’impacte per a la salut pública en cas de detectar-se un cas importat és baix per a Catalunya i per a la resta de l’Estat. De fet, el Comitè d’Emergència de l’OMS no ha considerat, pel moment, que la situació constitueixi una emergència de Salut Pública de rellevància internacional. No obstant això, des de l’inici del primer brot fins ara, s’han registrat 2.783 casos: 2.744 a la Xina i 39 en altres països: Tailàndia, Japó, Corea del Sud, Taiwan, Vietnam, Singapur, Nepal, Malàisia, Austràlia, França, Canadà i EEUU. En tots aquests països, tots els casos són importats de Wuhan, ciutat xinesa on van néixer els primers casos. Actualment, 461 casos es troben en estat greu i 80 han mort.

Al Comitè d’Anàlisi i Seguiment de Malalties Transmissibles Emergents d’Alt Risc[1], reunit al migdia a l’Agència de Salut Pública de Catalunya, s’han recordat els circuits específics de notificació de casos en el marc dels plans de preparació i de resposta de la Xarxa de Vigilància Epidemiològica de Catalunya. També s’ha posat en valor la tasca de formació, per part de l’ASPCAT i des de fa mesos i arreu de Catalunya, de formadors experts en aquestes malalties emergents d’alt risc.

A grans trets, el circuit a seguir comença per la notificació, per part d’un centre sanitari a la xarxa de vigilància epidemiològica de Catalunya, de l’existència de sospita d’un cas; atenent a un conjunt de criteris epidemiològics i clínics, Salut Pública declara o no l’alerta. Les proves realitzades al laboratori de suport de vigilància epidemiològica descartaran o confirmaran el cas: si és positiu, se seguiran les mesures de prevenció i control, entre les quals l’aïllament del pacient i el seguiment dels seus contactes. En tots els casos, els serveis sanitaris proporcionarien al pacient totes les indicacions necessàries.

Els símptomes i la prevenció

Els símptomes més comuns d’aquest coronavirus inclouen tos, mal de coll, febre i sensació de falta d’aire. En casos més greus, la infecció pot causar pneumònia, dificultat important per respirar, insuficiència renal, i inclús la mort. Els casos més greus, generalment, succeeixen en persones grans o que pateixen alguna comorbiditat com la malaltia cardíaca, malaltia pulmonar o problemes d’immunitat.

El coronavirus es transmet per via respiratòria a través de petites gotes respiratòries i pel contacte estret amb les secrecions infectades. El període d’incubació de la malaltia és d’entre 2 dies i un màxim de 14. Per això, si en els 14 dies posteriors a la tornada d’un viatge a la ciutat de Wuhan es presenten símptomes respiratoris (tos, mal de coll, febre, sensació de falta d’aire) s’ha de comunicar als serveis sanitaris l’antecedent de l’estància en aquesta ciutat o bé trucar al 061 Salut Respon, que ja incorpora un servei de traducció a disposició dels professionals de la salut que ho necessitin per comunicar-se amb la població de parla xinesa.

Actualment no existeix un tractament específic pel nou coronavirus però sí molts tractaments per controlar els seus símptomes, per la qual cosa, l’assistència sanitària pot millorar el pronòstic.

Les mesures genèriques de protecció individual enfront de malalties respiratòries inclouen realitzar una higiene de mans freqüent, especialment després de contacte directe amb persones malaltes o el seu entorn; evitar el contacte estret amb persones que mostrin signes d’afecció respiratòria, com tos o esternuts; mantenir una distància d’un metre aproximadament amb les persones amb símptomes d’infecció respiratòria aguda; tapar-se la boca i el nas amb mocadors d’un sol ús en tossir o esternudar i rentar-se les mans.

[1] El Comitè d’Anàlisi i Seguiment de Malalties Transmissibles Emergents d’Alt Risc es va reunint periòdicament des que es va constituir l’any 2014 en motiu del brot de malaltia per virus de l’Ebola a l’Àfrica Occidental. És un comitè operatiu multidisciplinari, creat amb l’objectiu d’estar preparats davant les malalties emergents que puguin aparèixer en un futur, com ara les febres hemorràgiques, les arbovirosis, o les infeccions relacionades amb l’assistència sanitària, entre les quals es troben els brots nosocomials i l’aparició de resistències antimicrobianes.

Font: Departament de Salut Pública de la Generalitat de Catalunya

Preguntes i respostes sobre el nou coronavirus 2019 (2019-nCoV)

Què és un coronavirus?

Els coronavirus són una amplia família de virus que normalment afecten només als animals. Alguns tenen la capacitat de transmetre dels animals a les persones. Produeixen quadres clínics que van des de el refredat comú fins a les malalties més greus, com passa amb el coronavirus que va causar el síndrome respiratori agut greu (SRAS-CoV) i el coronavirus causant del síndrome respiratori d’Orient Mitjà (MERS-CoV).

Què és el nou coronavirus (2019-nCoV)?

És un nou tipus de coronavirus que pot afectar a les persones i s’ha detectat per primera vegada al desembre de 2019 a la ciutat de Wuhan, província de Hubei, a la Xina.

Els animals transmeten el nou coronavirus (2019-nCoV) a l’ésser humà? 

La font d’infecció està sota investigació. Existeix la possibilitat de què la font inicial pugui ser algun animal, ja que els primers casos es van detectar en persones que treballaven en un mercat on hi havia presència d’animals. Alguns coronavirus són virus zoonòtics, el que significa que es poden transmetre dels animals a l’ésser humà.

Quins són els símptomes del 2019-nCoV? 

Els símptomes més comuns inclouen tos, mal de coll, febre i sensació de falta d’aire. En casos més greus, la infecció pot causar pneumònia, dificultat important per respirar, insuficiència renal i inclús la mort. Els casos més greus, generalment succeeixen en persones grans o que pateixen alguna comorbiditat com la malaltia cardíaca, malaltia pulmonar o problemes d’immunitat.

De quina forma es pot adquirir la infecció? 

La forma d’adquirir la infecció no es coneix de forma precisa. Per analogia amb altres infeccions causades per virus similars, sembla ser que la transmissió seria a través del contacte amb animals infectats o per contacte estret amb les secrecions respiratòries que es generen amb la tos o l’esternut d’una persona malalta. Aquestes secrecions infectarien a una altra persona si entren en contacte amb el nas, ulls o boca.

La infecció és molt contagiosa?

Les dades disponibles, fins aquest moment, indiquen que podria haver transmissió persona a persona però aquesta via de transmissió seria poc eficient. Perquè es produeixi la infecció, es necessitaria un contacte directe de les secrecions respiratòries d’un animal infectat o d’una persona malalta, amb les mucoses d’unaaltra persona (nas, boca, ulls). Sembla poc probable la transmissió per l’aire a distàncies més grans d’un metre.

Existeix un tractament pel 2019-nCoV? 

No existeix un tractament específic pel nou coronavirus. Si existeixen molts tractaments per controlar els seus símptomes per la qual cosa, l’assistència sanitària pot millorar el pronòstic.

Què puc fer per protegir-me?

De moment no hi ha hagut cap cas a Catalunya ni a l’Estat Espanyol però hi ha la probabilitat d’importació de casos a partir de viatgers procedents de Wuhan.

Les mesures genèriques de protecció individual enfront de malalties respiratòries inclouen realitzar una higiene de mans freqüent (rentat amb aigua i sabó o solucions alcohòliques), especialment després de contacte directe amb persones malaltes o el seu entorn; evitar el contacte estret amb persones que mostrin signes d’afecció respiratòria, com tos o esternuts; mantenir una distància d’un metre aproximadament amb les persones amb símptomes d’infecció respiratòria aguda; tapar-se la boca i el nas amb mocadors d’un sol ús o amb la cara interna del colze al tossir o esternudar i rentar-se les mans.

No s’han de prendre precaucions especials amb els animals a Espanya, ni amb els aliments, per evitar aquesta infecció.

Si viatjo a la Xina, tinc risc? 

Tal com ha avaluat la Organització Mundial de al Salut el risc en viatgers és molt baix. No existeix cap restricció als viatges ni al comerç amb Xina.

El lloc relacionat amb el brot és a la ciutat de Wuhan. És recomanable, en general, i en especial a la ciutat de Wuhan, evitar el contacte proper amb animals vius o morts, domèstics o salvatges i consumir carn poc cuinada; s’han de mantenir precaucions en cas d’entrar en contacte amb persones de Wuhan que pateixin infeccions respiratòries.

Què haig de fer si viatjo a Wuhan i em trobo malament?

Si en les dues setmanes posteriors a la tornada d’un viatge a la ciutat de Wuhan es presenten símptomes respiratoris (tos, mal de coll, febre, sensació de falta d’aire) s’ha de comunicar als serveis sanitaris l’antecedent de l’estància en aquesta ciutat o trucar al 061.

Aquest document està basat en el document preguntes i respostes del Centro de Coordinación de Alertas y Emergencias Sanitarias. Ministerio Ministerio de Sanidad, Consumo y Bienestar Social.

 

Publicitat

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.