La reforma local vista per Anna Úbeda alcaldessa de Collbató

0
2202
Ana Úbeda, Alcaldessa de Colbató. Foto: Aj Collbató
Ana Úbeda, Alcaldessa de Colbató. Foto: Aj Collbató
Anna Úbeda, Alcaldessa de Colbató.
Foto: Aj Collbató

Resseguint el camí del cranc
Que una crisi econòmica com la que ja fa anys que vivim ha de provocar necessàriament algun retrocés social és quelcom que totes i tots podem arribar a assumir. El que és molt menys comprensible i sota cap concepte hauria de ser assumible és que aquest retrocés social sigui promogut des d’un govern. Aquest és el cas del viatge legislatiu en el temps que ens proposa el govern de l’Estat a través d’actuacions com la reforma de la llei de l’avortament o, en el cas que ens ocupa, la LRSAL. Hom podria arribar a pensar que existeix una voluntat de portar novament els consistoris a ser aquella extensió del govern centralitzat que ja eren dècades enrere.

Al llarg dels anys transcorreguts en democràcia, les administracions locals hem esdevingut el que podem anomenar el “cotxe escombra” de les reivindicacions ciutadanes. Aquelles necessitats que a mesura que ens hem desenvolupat socialment han anat apareixent i que no eren cobertes des d’altres administracions, han estat assumides des dels municipis. La proximitat amb el ciutadà i el sentiment de veïnatge ens han portat a treballar en la creació d’escoles bressol, en l’atenció a les persones dependents i a la gent gran, en la promoció de l’esport, la cultura i el lleure i, al llarg dels darrers temps, en l’estímul de l’ocupació i en el reforç dels serveis socials municipals per a atendre a aquells que s’apropen a l’exclusió social. Segurament, sense l’autonomia d’actuació que ara se’ns vol retallar i de la que hem gaudit al llarg d’aquests anys hagués estat impossible desenvolupar polítiques locals en tots aquests àmbits.

Segurament jo mateixa coincidiria en la necessitat de promoure una reforma de l’administració pública que l’adeqüés al moment que vivim. Però, hauria de ser una reforma que tingués en compta dos conceptes per sobre de tot: el servei a les persones i una actuació a l’administració a tots els nivells. El que la LRSAL proposa no respecta cap d’aquestes dues premisses. Perquè fa dels ajuntaments el principal sistema administratiu a reestructurar i, en especial, perquè en cap cas valora veritablement com es veuran afectats els serveis que oferim a la ciutadania.

Publicitat

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.