La reforma local vista per Enric Carbonell alcalde de Sant Esteve de Sesrovires

0
1695
Enric Carbonell, alcalde de Sant Esteve de Sesrovires
Enric Carbonell, alcalde de Sant Esteve de Sesrovires
Enric Carbonell, alcalde de Sant Esteve de Sesrovires

En defensa de l’autonomia local

Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local. Amb aquest nom tan llarg, que es resumeix com a LRSAL, és com el Govern del Partit Popular ha bastit la seva estratègia per deixar els ajuntaments sense molts dels serveis que avui presten als seus veïns i veïnes. I seran els pobles que, pel fet de la seva reduïda població, disposen de pocs recursos els que més patiran les conseqüències.

Doncs, com és possible que, si l’efecte d’aquesta llei té tant impacte per als petits municipis, no s’ha generat moviment ciutadà per rebutjar-la, com si s’ha fet per altres qüestions?

La resposta la trobarem a l’analitzar l’estratègia de comunicació aplicada pel Govern de l’Estat Espanyol. Quan a principis de l’any 2013, anunciava l’aplicació de la Llei, posava tot l’èmfasi en la reducció de sous i regidors dels ajuntaments de tot l’Estat.

Però aquesta mesura amagava el que de veritat es persegueix: que els ajuntaments deixin de prestar tots aquells serveis que l’Estat considera impropis de l’Administració Local: els serveis socials, l’educació, la promoció econòmica i altres que pretenguin donar suport als diversos col•lectius.

És doncs, un atac total sobre l’autonomia dels ajuntaments. Però no penseu que escrigui aquestes ratlles perquè estigui en contra de la limitació de la despesa dels ajuntaments. Al contrari, penso que és bo i necessari que existeixin lleis de sostenibilitat i equilibri pressupostari.

Però precisament perquè aquesta Llei d’Equilibri Pressupostari ja existeix i s’aplica, considero que és suficient perquè el municipi la compleixi, però tenint plena autonomia per decidir com aplica els recursos disponibles.

No hi ha cap poble idèntic, ni en la seva configuració geogràfica, ni en les seves urgències o prioritats. Per tant, és clar que aquesta llei és absolutament innecessària i hostil amb aquells serveis orientats a l’àrea social que, a més a més, veuen com es van reduint les fonts de finançament d’altres administracions.

És per aquesta raó, que l’Ajuntament de Sant Esteve, s’afegeix als milers de municipis que aprovaran en els seus plens municipals, presentar-se de manera col•lectiva davant el Tribunal Constitucional per plantejar un conflicte de competències. Després de les reiterades manifestacions al Govern, fetes des de l’àmbit municipalista i entitats socials i sindicals, perquè no apliqués aquesta llei manifestament antisocial i lesiva, és l’únic recurs al nostre abast.

Enric Carbonell i Jorba
Alcalde de Sant Esteve Sesrovires

Publicitat

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.