
Alcalde de Sant Andreu de la Barca.
Foto: Aj. Sant Andreu
Contra la llei de racionalització municipal
Els Ajuntaments no són únicament el nivell administratiu més proper al ciutadà. Són l’administració més eficient i més democràtica, sobre la que el ciutadà pot exercir més control.
En aquest sentit la llei 27/2013, de 27 de desembre, de racionalització i sostenibilitat de l’administració local (LRSAL), és un atac molt greu, una absoluta insensatesa.
Els Ajuntaments han exercit un gran paper durant els quasi trenta anys de democràcia: solucionant dèficits d’infraestructures i d’equipaments bàsics, essent el principal dic de contenció contra les crisis econòmiques, afrontant noves realitats complexes com el medi ambient o els canvis demogràfics i socioculturals de la nostra societat; oferint serveis de proximitat, fent front als fenòmens migratoris, els nous models familiars, de la dependència, de l’envelliment de la població, etc. I amb un cost, que ho diuen les xifres, ha estat el més eficient dels nivells administratius: el que té menys dèficit.
El govern de dretes del PP ha decidit eliminar moltes de les competències municipals en lloc de dotar als municipis de recursos, d’un finançament coherent que eviti disfuncions amb altres administracions. En definitiva, deixant sense resposta a les demandes i necessitats que plantegen els nostres ciutadans i ciutadanes.
El més greu, però, no és pas la vulneració de l’autonomia municipal prevista en la Constitució o l’Estatut de Catalunya. El més greu és l’aprimament de la democràcia, fent que els mecanismes de control de molts temes s’allunyin del ciutadans i ciutadanes.
La ciutadania ha de conèixer la perillositat d’aquesta llei i fer un front comú per a que les administracions locals continuïn sent les més properes, les més directes, les més efectives.
Enric Llorca