Segons la Generalitat “Les escoles i instituts podran obrir amb la màxima presencialitat i seguretat”

0
497

El proper curs 2020-2021, el Govern dotarà de forma extraordinària una inversió de 370 milions d’euros per a fer front a l’emergència educativa a causa de la pandèmia. Així ho han anunciat avui en roda de premsa el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, el conseller d’Educació, Josep Bargalló i la consellera de Salut, Alba Vergés. Un curs escolar on les escoles i instituts tornaran a obrir amb la màxima presencialitat i la màxima seguretat per a l’alumnat, professorat i personal administratiu dels centres.

El vicepresident, Pere Aragonés,  ha anunciat que, de cara al curs 2020-2021, el Govern farà una inversió extraordinària de 370 M€ en el pressupost d’Educació, “ja que calen inversions excepcionals per recuperar el temps perdut com a conseqüència de la COVID i garantir una atenció personalitzada a tots els alumnes”. Aragonès ha detallat que, d’aquest import, 233 M€ es destinaran a reforçar la plantilla de personal docent i no docent, “de forma que permetran incorporar un mínim de 5.000 professionals en l’àmbit educatiu del nostre país”.

Pel que fa a l’import restant, el vicepresident ha explicat que 103 M€ es destinaran al Pla d’Educació Digital de Catalunya “que ha de servir per a la transformació digital de l’escola catalana, per adaptar-la a les exigències i oportunitats de la societat actual i aconseguir que tots els alumnes, independentment de la seva situació econòmica, territorial i personal, adquireixin les competències digital imprescindibles per moure’s a la Catalunya d’avui”. Finalment, Aragonès també ha destacat que el Govern invertirà 33 M€ en un pla de millora de les necessitats educatives, que ampliarà les activitats de reforç i extraescolars.

Escoles obertes, escoles segures
El conseller d’Educació, Josep Bargalló, ha assegurat que els centres podran obrir el curs el 14 de setembre amb l’absoluta normalitat que permeten les mesures sanitàries establertes: “Els experts ens diuen que les mesures garanteixen la seguretat dels centres i no n’alteren el seu ús habitual. No veurem centres engabiats, ni encerclats, no veurem centres que no són un espai de convivència, de socialització i de vida. Veurem centres alterats per mesures d’higiene, perquè la seva organització no es farà als grups classe habituals que tenien un moviment heterogeni, sinó que es basarà en grups estables de convivència”.

Bargalló ha ressaltat que “la presencialitat pels ensenyaments obligatoris és indiscutible, sense excepcions”, i per als postobligatoris, pot haver-hi excepcions i es poden plantejar torns, dies alterns o ensenyament híbrid, una decisió que els centres podran plantejar quan hi hagi aquesta excepcionalitat. Per concretar el pla d’obertura que cada centre haurà de treballar, “avui negociarem amb els sindicats el perfil professional del professorat, les condicions laborals, i la durada del contracte. Sumant aquest fet amb les mesures sanitàries que dicti del PROCICAT, hi haurà un pla d’obertura al setembre que rebran els centres de forma immediata per tal que el 23 de juliol tinguem tots els plans d’obertura dels centres per al proper curs”.

Mesures de seguretat i higiene
La consellera de Salut, Alba Vergés, ha indicat que actualment s’està en una etapa de l’epidèmia diferent i millor que la de fa uns mesos: tot i que se segueixen registrant casos positius, el seguiment epidemiològic indica que la circulació comunitària del virus es manté estable i baixa. “Que això segueixi així depèn de tota la societat, amb mesures que cal seguir i interioritzar”, ha subratllat abans d’assegurar que “amb el context actual, el coneixement que tenim ara i les evidències constatades del paper poc rellevant dels infants en les dinàmiques epidèmiques, és ben possible assolir una escola segura, que compleixi els seus objectius docents i pedagògics”.

Segons ha dit la titular de Salut, el pas de la primera onada ha confirmat que els infants presenten quadres molt lleus i, majoritàriament, asimptomàtics. En aquest sentit, menys d’un 1% dels casos confirmats per PCR a Catalunya corresponen a menors de 15 anys, i només un 8,3% tenen menys de 30 anys. De fet, alguns estudis revelen que la càrrega viral dels infants és significativament menor a la de les persones adultes, el que podria explicar que entre el 80 i el 99% d’infants i joves menors de 20 anys presentin un quadre molt lleu o directament asimptomàtic.

Per a Vergés, que hi hagi estudis que apunten que aquest col•lectiu transmet menys el virus suposa una diferència molt rellevant respecte l’escenari inicial de l’epidèmia. “Avui sabem moltes més coses del virus i una és que el tancament de centres educatius ha tingut un impacte poc rellevant en el curs epidèmic”, ha dit. “Això ens fa pensar que el proper curs, amb el que sabem i amb el treball conjunt de tothom, la represa al setembre es pot fer en unes condicions de pràctica normalitat”, sota tres elements importants arreu: el manteniment dels hàbits higiènics, dels grups estables de convivència i la garantia de la gestió precoç dels casos que es puguin produir.

La consellera ha fet una crida a promoure al màxim les activitats a l’aire lliure a les escoles i el rentat de mans, i ha apel•lat a la coresponsabilitat de les famílies en el control dels símptomes dels infants. “El que demanem a la societat en general és perfectament aplicable a les escoles, però en aquest cas amb unes millors condicions que en la resta d’àmbits de la vida”, ha emfatitzat abans de concloure que l’àmbit sanitari posarà a disposició del sector educatiu la capacitat de detecció i gestió precoç de possibles casos i dels seus contactes.

Pla d’Educació Digital de Catalunya
Una altra mesura destacada de cara al curs que ve és la el Pla d’Educació Digital de Catalunya. Una iniciativa que s’havia de desplegar en 5 anys però que s’implementarà en 3 cursos, amb un pressupost de 103 milions d’euros extraordinaris.
El conseller d’Educació ha manifestat que el pla digital “ha de permetre donar resposta en cas que calgui algun confinament concret d’un barri, un municipi, un territori petit, i calgui retornar a l’ensenyament virtual. És fonamental perquè és un pla que ha vingut per quedar-se i per actuar de forma quirúrgica en aquests casos”. Bargalló ha exposat que es farà una inversió urgent per tal d’estendre la tecnologia als centres que ho necessitin a tots els nivells. I ha avançat que es dotarà de dispositius a tots els alumnes més vulnerables de 3r d’ESO, batxillerat i formació professional, i també al professorat que calgui d’aquests cursos.

Publicitat

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.